ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Στη συγκεκριμένη σελίδα θα ανεβαίνουν σταδιακά μεταφρασμένα κομμάτια του αναρχικού FAQ (Συχνές Ερωτήσεις). Το FAQ αποτελεί μια προσπάθεια ομάδας συντρόφων/ισσών να απαντήσει σε συχνές και λιγότερο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον αναρχισμό και την αναρχία.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

 

“Προλετάριοι όλου του κόσμου, ψάξτε στα βάθη της ύπαρξής σας, βρείτε την αλήθεια και πραγματοποιείστε την μόνοι σας: δε θα τη βρείτε πουθενά αλλού.”

 

-Πιότρ Αρσίνοφ-

Η Ιστορία του Μαχνοβήτικου Κινήματος

 

 

Καλώς ήρθατε στις ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ μας για τον αναρχισμό

 

Αυτό το FAQ (Frequently Asked Questions – Συχνές Ερωτήσεις) γράφτηκε από αναρχικούς από όλο τον κόσμο, ως μια προσπάθεια να παρουσιάσουν τις αναρχικές ιδέες και θεωρία σε όσους ενδιαφέρονται για αυτά. Πρόκειται για μια συνεργατική προσπάθεια, που παρήχθη από μια (διαδικτυακή) ομάδα εργασίας και υπάρχει για να αποτελέσει ένα χρήσιμο οργανωτικό εργαλείο διαδικτυακά -και ελπίζουμε και στον πραγματικό κόσμο- για αναρχικούς. Επιθυμεί να παρουσιάσει επιχειρήματα ως προς το γιατί θα έπρεπε να είναι κάποιος αναρχικός, καθώς επίσης και να αντικρούσει συνήθη επιχειρήματα εναντίον του αναρχισμού και άλλων προτεινόμενων λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Καθώς οι αναρχικές ιδέες φαίνονται να βρίσκονται σε τόσο μεγάλη αντίθεση με την “κοινή λογική” (όπως το «Φυσικά χρειαζόμαστε το κράτος και τον καπιταλισμό») θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι αναρχικοί σκεφτόμαστε έτσι όπως σκεφτόμαστε. Σε αντίθεση με πολλές πολιτικές θεωρίες, ο αναρχισμός απορρίπτει τις αναπόδεικτες απαντήσεις στηρίζοντας τις ιδέες και τα ιδανικά του σε μια εις βάθος ανάλυση της κοινωνίας και της ανθρωπότητας. Για να είμαστε δίκαιοι με τον αναρχισμό αλλά και με τον αναγνώστη, έχουμε συνοψίσει τα επιχειρήματά μας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να τα κάνουμε απλουστευτικά. Γνωρίζουμε ότι είναι ένα μακροσκελές κείμενο και μπορεί να αποθαρρύνει τον απλό αναγνώστη, αλλά το μέγεθός του ήταν αναπόφευκτο.

Οι αναγνώστες ίσως θεωρήσουν την χρήση εκ μέρους μας εκτεταμένων παραπομπών, ως ένα παράδειγμα του ότι «η αυτούσια παράθεση αποσπασμάτων είναι μια βολική λύση που έχει κάποιος, ώστε να αποφύγει τον κόπο να σκεφτεί μόνος του» (Α.Α.Milne). Φυσικά δεν είναι αυτός ο λόγος. Έχουμε συμπεριλάβει εκτενή αποσπάσματα από πολλές αναρχικές προσωπικότητες για τρεις λόγους: Πρώτον, για να δείξουμε ότι δεν βγάζουμε από το μυαλό μας τους ισχυρισμούς μας για το τι πίστευαν ή υποστήριζαν ορισμένοι αναρχικοί, δεύτερον, και πιο σημαντικό, μας επιτρέπει να συνδέσουμε τις παρελθοντικές φωνές του αναρχισμού με τους παρόντες υποστηρικτές του και τέλος, οι παραπομπές χρησιμοποιούνται για την ικανότητά τους να μεταφέρουν τις ιδέες συνοπτικά και όχι ως επίκληση στην αυθεντία.

Επιπλέον, πολλές παραπομπές χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να επιτρέπουν στους αναγνώστες να διερευνήσουν τις ιδέες αυτών των αποσπασμάτων και να συνοψίσουν τα γεγονότα εξοικονομώντας έτσι χώρο. Για παράδειγμα, ένα απόσπασμα από τον Νόαμ Τσόμσκι σχετικά με την ανάπτυξη του καπιταλισμού υπό την προστασία του κράτους, διασφαλίζει ότι βασίζουμε τα επιχειρήματά μας στα γεγονότα χωρίς να χρειάζεται να παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία και τις αναφορές που χρησιμοποιεί ο Τσόμσκι. Ομοίως, παραθέτουμε αποσπάσματα από ειδικούς πάνω σε ορισμένα θέματα (όπως η οικονομία, για παράδειγμα) για να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ανάλυση και τους ισχυρισμούς μας.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε την ιστορία αυτού του FAQ. Αυτή ξεκίνησε το 1995, όταν μια ομάδα αναρχικών συναντήθηκε για να γράψει ένα FAQ για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ορισμένων “φιλελεύθερων” καπιταλιστών ότι είναι αναρχικοί. Όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έργο, είχαν ξοδέψει πολλές ώρες διαδικτυακά απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς αυτών των ανθρώπων ότι  καπιταλισμός και αναρχισμός θα μπορούσαν να συμβαδίσουν. Τελικά, μια ομάδα ακτιβιστών του διαδικτύου αποφάσισε πως το καλύτερο θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα FAQ, που θα εξηγεί γιατί ο αναρχισμός μισεί τον καπιταλισμό και γιατί οι “αναρχο”- καπιταλιστές δεν είναι αναρχικοί. Ωστόσο, μετά από εισήγηση του Mike Huben (ο οποίος διατηρεί την ιστοσελίδα «Κριτικές του Φιλελευθερισμού») αποφασίστηκε ότι ένα υπέρ του αναρχισμού FAQ θα ήταν καλύτερη ιδέα από ένα αντι – “αναρχο” – καπιταλιστικό. Έτσι γεννήθηκε το αναρχικό FAQ. Φέρει ακόμα κάποια σημάδια της παλιάς του ιστορίας. Για παράδειγμα, δίνει υπερβολικά πολύ χώρο (εκτός του κεφαλαίου ΣΤ) στους ομοίους των Ayn Rand, Murray Rothbard και ούτω καθεξής, ενώ πραγματικά δεν το αξίζουν. Εντούτοις, δεδομένου του ότι παρουσιάζουν ακραία παραδείγματα κοινής καπιταλιστικής ιδεολογίας και παραδοχές, έχουν τη χρησιμότητά τους  καθώς δηλώνουν σαφώς τις απολυταρχικές συνέπειες της καπιταλιστικής ιδεολογίας, της οποίας οι πιο μετριοπαθείς υποστηρικτές, προσπαθούν να κρύψουν ή να ελαχιστοποιήσουν.

Πιστεύουμε ότι έχουμε φτιάξει μια χρήσιμη διαδικτυακή πηγή για να τη χρησιμοποιήσουν  αναρχικοί και άλλοι αντι–καπιταλιστές. Ίσως, υπό το πρίσμα αυτό, θα έπρεπε να αφιερώσουμε αυτό το αναρχικό FAQ στους πολλούς “φιλελεύθερους” – καπιταλιστές του διαδικτύου οι οποίοι, εξ’ αιτίας των βλακωδών επιχειρημάτων τους, μας ώθησαν να αρχίσουμε αυτή την εργασία. Ωστόσο, αυτό θα τους έδινε πολύ μεγάλη αξία. Πέραν του διαδικτύου δεν ασκούν επιρροή και εντός αυτού είναι απλά ενοχλητικοί. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, τα κεφάλαια ΣΤ’ και Ζ’ περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πρώιμου αντι – “φιλελεύθερου” FAQ και συμπεριλαμβάνονται απλώς για να αντικρούσουν τον ισχυρισμό, που είναι σχετικά συνήθης στο δίκτυο, ότι ένας αναρχικός μπορεί να είναι υποστηρικτής του καπιταλισμού  (στον πραγματικό κόσμο δεν θα απαιτούνταν κάτι τέτοιο, καθώς σχεδόν όλοι οι αναρχικοί πιστεύουν ότι ο “αναρχο” – καπιταλισμός είναι σχήμα οξύμωρο και ότι οι υποστηρικτές του δεν αποτελούν μέρος του αναρχικού κινήματος).

Έτσι, ενώ το FAQ προέκυψε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο,  έχει επεκταθεί περισσότερο απ’ ό,τι είχαμε αρχικά φανταστεί. Έχει γίνει μια γενική εισαγωγή στον αναρχισμό, τις ιδέες και την ιστορία του. Επειδή ο αναρχισμός αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και ότι η ελευθερία πρέπει να βασίζεται στην ατομική υπευθυνότητα, το FAQ είναι αρκετά διεξοδικό. Επίσης, καθώς αυτό αμφισβητεί πολλές παραδοχές, είχαμε να καλύψουμε πολύ έδαφος. Μπορούμε επιπλέον να ομολογήσουμε ότι ορισμένες από τις «συχνές ερωτήσεις» που έχουμε συμπεριλάβει, είναι πιο συχνές από  ό,τι άλλες. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη να συμπεριληφθούν σχετικά επιχειρήματα και γεγονότα τα οποία διαφορετικά μπορεί να μην είχαν συμπεριληφθεί.

Είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί αναρχικοί δεν θα συμφωνήσουν 100% με ό, τι έχουμε γράψει στο FAQ. Αυτό είναι αναμενόμενο για ένα κίνημα που είναι βασισμένο στην ατομική ελευθερία και την κριτική σκέψη. Εντούτοις, είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι αναρχικοί θα συμφωνήσουν με τα περισσότερα από αυτά που παρουσιάζουμε και θα σεβαστούν τα σημεία εκείνα με τα οποία διαφωνούν ως γνήσιες εκφράσεις των αναρχικών ιδεών και ιδανικών. Το αναρχικό κίνημα χαρακτηρίζεται από ευρεία διαφωνία και αντιπαράθεση σε διάφορες πτυχές των αναρχικών ιδεών και ως προς το πως θα τις εφαρμόσουμε. Ωστόσο,   θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε, ότι (το αναρχικό κίνημα) χαρακτηρίζεται και από μεγάλη ανοχή στις διαφορετικές οπτικές αλλά και προθυμία για συνεργασία, παρά τις ελάσσονος σημασίας διαφωνίες. Έχουμε προσπαθήσει έτσι ώστε να αντανακλάται αυτό μέσα στο FAQ και ελπίζουμε ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά στην παρουσίαση όλων των αναρχικών τάσεων, στις οποίες αναφερόμαστε.

Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να γράψουμε πάνω στην πέτρα τί είναι και τί δεν είναι αναρχισμός. Αντ’ αυτού, το FAQ είναι ένα σημείο εκκίνησης για τους ανθρώπους ώστε να διαβάσουν και να μάθουν μόνοι τους σχετικά με τον αναρχισμό αλλά και να μεταφράσουν αυτή τη γνώση σε άμεση δράση και αυτενέργεια. Με τον τρόπο αυτό, κάνουμε τον αναρχισμό μια ζώσα θεωρία, ένα προϊόν της ατομικής και κοινωνικής αυτοδραστηριότητας. Μόνο με την εφαρμογή των ιδεών μας στην πράξη μπορούμε να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες και τα όριά τους και έτσι να αναπτύξουμε την αναρχική θεωρία προς νέες κατευθύνσεις και υπό το φως νέων εμπειριών. Ελπίζουμε ότι το FAQ αντανακλά και ταυτόχρονα ενισχύει αυτή τη διαδικασία αυτοδραστηριότητας και αυτομόρφωσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία δεν αντιμετωπίζει το FAQ. Αν νομίζετε ότι κάτι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ή αν αισθάνεστε ότι έχετε μια ερώτηση και απάντηση που θα πρέπει να συμπεριληφθεί, επικοινωνήστε μαζί μας. Το FAQ δεν είναι “ιδιοκτησία” μας, αλλά ανήκει στο σύνολο του αναρχικού κινήματος και έτσι αποσκοπεί στο να είναι ένα οργανικό, ζωντανό δημιούργημα. Επιθυμούμε να το δούμε να μεγαλώνει και να διευρύνεται με νέες ιδέες και από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το FAQ, τότε επικοινωνήστε μαζί μας. Ομοίως, αν άλλοι (κυρίως αναρχικοί) θέλετε να διανείμετε το σύνολο ή μέρος του, τότε μη διστάσετε. Αυτό είναι ένα βοήθημα για το κίνημα. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε κατοχυρώσει για το “Ένα Αναρχικό FAQ” το “copy-left” (βλ. http://www.gnu.org/copyleft/copyleft.html για περισσότερες λεπτομέρειες). Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζουμε ότι το FAQ παραμένει ελεύθερο προϊόν, διαθέσιμο προς χρήση για όλους.

Μια τελευταία παρατήρηση. Η γλώσσα έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα των χρόνων και αυτό ισχύει επίσης και για τους αναρχικούς στοχαστές. Η χρήση του όρου «man» (ΑΓΓΛ. άνθρωπος αλλά και άνδρας), αναφερόμενος στην ανθρωπότητα, είναι μια τέτοια αλλαγή. Είναι περιττό να πούμε, ότι στο σημερινό κόσμο αυτή η χρήση είναι ακατάλληλη, καθώς δεν λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη το ήμισυ της ανθρώπινης φυλής. Για αυτόν τον λόγο επιχειρήθηκε το FAQ να είναι ουδέτερο από άποψη φύλου. Ωστόσο, αυτή η συνειδητοποίηση είναι σχετικά πρόσφατη και πολλοί αναρχικοί (ακόμα και γυναίκες όπως η Έμμα Γκόλντμαν), χρησιμοποιούσαν τον όρο «man» για να αναφερθούν στην ανθρωπότητα ως σύνολο. Όταν παραθέτουμε λόγια συντρόφων από το παρελθόν που χρησιμοποιούν το «man» με αυτό τον τρόπο, προφανώς εννοεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της και όχι το αρσενικό φύλο. Όπου είναι δυνατόν, έχουμε προσθέσει τους όρους «γυναίκα», «γυναίκες», «της» κ.τ.λ.· αλλά, όπου αυτό κατέληγε στο να γίνει το απόσπασμα δυσανάγνωστο, το αφήσαμε ως είχε. Ελπίζουμε πως αυτό ξεκαθάρισε τη θέση μας.

Έτσι, ελπίζουμε ότι αυτό το FAQ θα σας ψυχαγωγήσει και θα σας κάνει να σκεφτείτε. Ας ελπίσουμε ότι θα κάνει  αναρχικούς λίγο περισσότερους ανθρώπους και ότι θα επιταχύνει τη δημιουργία μιας αναρχικής κοινωνίας. Ακόμα και αν όλα τα  άλλα αποτύχουν, εμείς απολαύσαμε τη δημιουργία του FAQ και για εμάς έχει αποδειχθεί ότι ο αναρχισμός είναι μια βιώσιμη και συνεκτική πολιτική ιδέα.

 

Αφιερώνουμε αυτό το έργο στα εκατομμύρια των αναρχικών, ζωντανών και μη, που προσπάθησαν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κόσμο. Για αυτόν τον λόγο, το Αναρχικό FAQ κυκλοφόρησε επίσημα στις 19 Ιουλίου 1996  ώστε να τιμήσουμε την Ισπανική Επανάσταση του 1936 και τον ηρωισμό του ισπανικού αναρχικού κινήματος. Ελπίζουμε ότι το έργο μας βοηθάει στο να κάνουμε τον κόσμο ένα πιο ελεύθερο μέρος.

 

 

  Οι παρακάτω αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί είναι (κυρίως) υπεύθυνοι για αυτό το FAQ:

 

Iain McKay (κύριος αρθρογράφος και επιμελητής)

Gary Elkin

Dave Neal

Ed Boraas

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παρακάτω για  την συνεισφορά και τις παρατηρήσεις τους:

 

Andrew Flood

Mike Ballard

Francois Coquet

Jamal Hannah

Mike Huben

Greg Alt

Chuck Munson

Pauline McCormack

Nestor McNab

Kevin Carson

Shawn Wilber

 

Και τους συντρόφους μας στις λίστες mail, anarchy, oneunion και organise!

 

 

https://theanarchistlibrary.org/library/the-anarchist-faq-editorial-collective-an-anarchist-faq-01-17