ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ

Η αναρχική συλλογικότητα «Άνω Θρώσκω» σχηματίστηκε τον Οκτώβρη του 2012 και δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Προέκυψε από την ανάγκη ενός μικρού αριθμού συντρόφων/ισσών να συλλογικοποιηθούμε με βάση, αυξημένες πολιτικές και ιδεολογικές συμφωνίες, με στόχο την ευρύτερη γείωση των αναρχικών απελευθερωτικών ιδεών και προταγμάτων και την όξυνση του κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους αναγνωρίζοντας τον εαυτό μας ως κομμάτι των δεύτερων. Επιπλέον, ένα βασικό κίνητρο που μας ώθησε στη δημιουργία της συλλογικότητας αποτέλεσε η ανάγκη παραγωγής λόγου και δράσης με άξονα αναφοράς την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, στον αντίποδα της εσωστρέφειας και της αυτοαναφορικότητας.  

Γιατί αναρχική συλλογικότητα.

Βασική μας επιθυμία εξ αρχής, ήταν όχι μόνο να αγωνιστούμε στο πλευρό των εκμεταλλευόμενων αλλά να το κάνουμε με την πολιτική μας ταυτότητα ως αναρχικοί. Η εκούσια διαστρέβλωση και κατασυκοφάντηση του όρου «αναρχικός» από τους εχθρούς μας, δεν μας οδήγησε στο να αποποιηθούμε τον συγκεκριμένο προσδιορισμό χάριν της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής των ιδεών μας, αλλά αντιθέτως επιβάλλει το να προσπαθήσουμε να τον επανανοηματοδοτήσουμε με το ιστορικό κοινωνικό/πολιτικό και ταξικό του περιεχόμενο και να τον χρησιμοποιήσουμε, αναγνωρίζοντας το βάρος και την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, αν και θεωρούμε απαραίτητο τον  καθημερινό αγώνα για βελτιώσεις των όρων ζωής και εργασίας, επιδιώκουμε κυρίως να αναδείξουμε ότι η αιτία που προκαλεί όλα τα επιμέρους προβλήματα είναι η ίδια· είναι η ύπαρξη του κράτους, του καπιταλισμού και της εξουσίας. Και ότι όσο δεν ξεμπερδεύουμε με αυτά, οι όποιες μερικές κατακτήσεις εναντίον τους θα είναι πάντα πρόσκαιρες και επισφαλείς. Επιθυμούμε  να τονίσουμε τον απώτερο σκοπό του αγώνα μας· τον επαναστατικό, ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τη δημιουργία μιας άλλης, ελεύθερης και ανθρώπινης. Της αναρχικής κοινωνίας.

Αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τον όρο συλλογικότητα ως ανοιχτή, ως προς την συμμετοχή νέων μελών, πολιτική δομή η οποία ωστόσο βασίζεται σε κοινές πολιτικές συμφωνίες. Η αντίληψή μας σχετικά με τη συλλογικότητα είναι ότι αυτή αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο κοινωνικού και ταξικού αγώνα και σε καμία περίπτωση αυτοσκοπό. Τέλος, θεωρούμε ότι η συλλογικοποίηση εν γένει, συμβάλλει στην οργανωτική αναβάθμιση και στην αποτελεσματικότερη γείωση των προταγμάτων μας στο κοινωνικό πεδίο.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ / ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Αντιλαμβανόμαστε την αναρχία ως ένα τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας, ο οποίος εξασφαλίζει στα μέλη της την μέγιστη αλληλεγγύη, ισότητα και ελευθερία. Ως αναρχισμό αντιλαμβανόμαστε την διαχρονική και συνεχώς ανανεούμενη θεωρία που επιχειρεί να προσδιορίσει την καταγωγή και τον τρόπο λειτουργίας της υπάρχουσας εξουσιαστικής / εκμεταλλευτικής κοινωνίας, να διαγνώσει τις παθογένειες που αυτή γεννά, να εμπνεύσει στους εκμεταλλευόμενους την επιθυμία για μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία και τέλος να αναζητήσει και να καταδείξει τα κατάλληλα μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Παράλληλα, σε αντίθεση με τη θέση ότι τα μεγάλα επαναστατικά οράματα και ιδέες είναι παρωχημένα, εμείς πιστεύουμε στην ιστορική συνέχεια, επιβεβαίωση και επικαιρότητα του αναρχισμού, των αναλύσεων και των προταγμάτων του. Στις διακηρύξεις για «το τέλος της ιστορίας» δεν αναγνωρίζουμε παρά την αγωνιώδη προσπάθεια πάσης φύσεως απολογητών του συστήματος να θάψουν εν τη γεννέσει της κάθε απελευθερωτική προοπτική αποσκοπώντας στην διαιώνιση της ιδεολογικής κυριαρχίας κράτους και καπιταλισμού.

Αναγνωρίζουμε την ταξική, κοινωνική και επαναστατική φύση του αναρχισμού και του ιστορικού αναρχικού κινήματος. Για εμάς ο αναρχισμός είναι εκ φύσεως κοινωνικός, όχι μόνο επειδή γεννήθηκε από τα σπλάχνα των καταπιεσμένων, αλλά και γιατί στοχεύει εκτός από την ατομική και στην κοινωνική απελευθέρωση χωρίς την οποία είναι ανέφικτη η πρώτη. Ως αναρχικοί/ες, αγωνιζόμαστε δίπλα στο πλευρό των καταπιεσμένων, όντας και εμείς σάρκα από τη σάρκα τους. Παρά το γεγονός ότι ο αγώνας που διεξάγουμε είναι δεδομένα κοινωνικός, δεν θεωρούμε ότι χάριν της ευρύτερης κοινωνικοποίησης των ιδεών μας πρέπει να κάνουμε ιδεολογικές εκπτώσεις, ούτε θεωρούμε ότι οι καταπιεσμένοι δεν επιδέχονται κριτικής. Ωστόσο, η κριτική που ασκούμε στους από τα κάτω, για την ευθύνη που φέρουν και οι ίδιοι για την διαιώνιση του συστήματος εκμετάλλευσης, σε καμία περίπτωση δεν μας οδηγεί σε αναλύσεις που εξισώνουν τον εκμεταλλευτή με τον εκμεταλλευόμενο, τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο, το κράτος και το κεφάλαιο με τα εκμεταλλευόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Εξάλλου, στις αντιφάσεις των από τα κάτω αναγνωρίζουμε και τις δικές μας, αφού και εμείς έχουμε γαλουχηθεί στην ίδια αλλοτριωμένη κοινωνία.

Ο αναρχισμός δεν μπορεί παρά να είναι επαναστατικός. Δεν στοχεύουμε στον εξανθρωπισμό αυτού του βάρβαρου και αιματοβαμμένου συστήματος, αλλά επιζητούμε την πλήρη καταστροφή του. Ως εκ τούτου εχθρευόμαστε κάθε ρεφορμιστική απόπειρα εξωραϊσμού του υπάρχοντος η οποία περιορίζεται αποκλειστικά σε επι μέρους βελτιώσεις χωρίς να αγγίζει την αιτία των προβλημάτων και χωρίς να θέτει την ευρύτερη απελευθερωτική προοπτική· λειτουργώντας ως στυλοβάτης του συστήματος εκμετάλλευσης. Τασσόμαστε ενάντια σε κάθε πολιτικό και εξουσιαστικό τέχνασμα που κατευνάζει την οργή των από τα κάτω και φράζει το δρόμο της επανάστασης.

Είμαστε ελευθεριακοί. Θέλουμε να πείσουμε τους εκμεταλλευόμενους για το ρεαλιστικό και εφικτό του ιδανικού μας και όχι να τους το επιβάλλουμε· όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε, αφού η αναρχία μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την ελεύθερη και συνειδητή βούληση των ίδιων των καταπιεσμένων, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφωρη άρνηση των αναρχικών αρχών, η οποία θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια νέα τυραννία. Η αναρχία δεν επιβάλλεται, εμπνέεται. Κατά συνέπεια, δεν αντιλαμβανόμαστε τις ιδέες μας ως κλειστό δόγμα, αλλά αντίθετα επιδιώκουμε τη διαλεκτική ως πεδίο πολιτικής  ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θεωρούμε βασική προϋπόθεση την ανεκτικότητα και τον σεβασμό προς την διαφορετικότητα. Η κοινωνία που οραματιζόμαστε δεν θα χαρακτηρίζεται από ισοπεδωτική ομοιομορφία αλλά από πλουραλισμό και πολυμορφία.

Η αναρχική ηθική αποτελεί για μας αξιακό και αδιαπραγμάτευτο παράγοντα της δράσης όσο και ολόκληρης της υπόστασής μας ως πολιτικά υποκείμενα. Η ηθική μας και η στάση ζωής και δράσης που πηγάζει από αυτήν, αποτελεί έμπρακτη αντανάκλαση της κοινωνίας που οραματιζόμαστε, αλλά και το μοναδικό εχέγγυο που μπορεί να μας κρατήσει χωρίς παρεκκλίσεις στον δρόμο για την ελευθερία. Οφείλουμε, όλες μας οι πράξεις να έχουν ως πυξίδα την αναρχική ηθική και να αντιπαλεύουμε σθεναρά ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες λογικές και ενέργειες που αντιτίθενται στον αξιακό μας κώδικα.  

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΤΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ/ΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ;

Αγωνιζόμαστε ενάντια στον καπιταλισμό και σε κάθε εκμεταλλευτικό οικονομικό σύστημα που καρπώνεται ληστρικά τον κοινωνικό πλούτο, παράγοντας ταξικές / κοινωνικές ανισότητες, πολέμους, προσφυγιά, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς που υπαγορεύει τους όρους παραγωγής και κατανάλωσης, εμπορευματοποιώντας κάθε πτυχή της ζωής, που επιβάλλει την μισθωτή ή άμισθη σκλαβιά ως μονόδρομο επιβίωσης και που αποτελεί την αιτία άγριας λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.

Ενάντια στο κράτος που αποτελεί πολιτικό δεκανίκι, υπηρέτη και προστάτη της οικονομικής ελίτ για την προώθηση και διασφάλιση των προνομίων της. Μέσω των εξουσιαστικών μηχανισμών που ελέγχει και συντηρεί (στρατός, αστυνομία, νόμοι, φυλακές, εκπαίδευση) προλαμβάνει και καταστέλλει κάθε κοινωνική αντίδραση ή προσπάθεια κοινωνικής αυτο-οργάνωσης η οποία το θέτει υπο αμφισβήτηση. Οι στρεβλώσεις που παράγει περιχαρακώνουν σύνορα, κατασκευάζουν εχθρούς, γεννούν πολέμους, εθνικιστικά παραληρήματα και μισαλλοδοξία.

Ενάντια στην αστική δημοκρατία. Κάθε σύστημα ετεροκαθορισμού, ακόμα και με τον μανδύα του φιλελευθερισμού και της συμμετοχικότητας όπως η κοινοβουλευτική δημοκρατία,  υπονομεύει την ανθρώπινη αυτενέργεια και αυτοδιάθεση και κατ’ επέκταση την αξιοπρέπεια και ελευθερία. Κάθε τέτοιο σύστημα παρασιτικών μειοψηφιών, βασίζεται στην αντιπροσώπευση και προωθεί τη λογική της ανάθεσης.  Με αυτόν τον τρόπο, καταδικάζει τους ανθρώπους σε υλική και πνευματική ένδεια και επιχειρεί να τους πείσει ότι οι ίδιοι είναι ανίκανοι να αποφασίσουν για τη ζωή τους και να την οργανώσουν με βάση τις ατομικές και συλλογικές τους ανάγκες.

Ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης διότι αναγνωρίζουμε ότι οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν πηγάζουν μόνο από τις ταξικές ανισότητες, αλλά ότι προϋπήρχαν αυτών, υϊοθετήθηκαν και ενισχύθηκαν από τα σύγχρονα καπιταλιστικά κράτη και πλέον αναπαράγονται κοινωνικά και διατρέχουν το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και τις σχέσεις των ανθρώπων με την φύση. Αν δεν εκλείψουν οι κάθε μορφής εξουσιαστικές σχέσεις και λογικές, δεν πρόκειται να επέλθει η ολική απελευθέρωση ανθρώπου και φύσης.  

ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΞΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ;

Θέλουμε να δομήσουμε την αταξική, ακρατική και ανεξούσια κοινωνία. Την αναρχία.

Βασική προϋπόθεση προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικά ελεύθερης κοινωνίας είναι η κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και κάθε οικονομικού προνομίου. Μέσω της απαλλοτρίωσης των μέσων παραγωγής και του κοινωνικού πλούτου από τους  σημερινούς σφετεριστές του και της απόδοσής τους στις αυτοδιευθυνόμενες κοινότητες, οι άνθρωποι θα καθορίζουν τους όρους παραγωγής και κατανάλωσης με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων.

Απαραίτητη συνθήκη είναι η καταστροφή κάθε κράτους (εθνικού ή μη) που αποτελεί εμπόδιο για την κοινωνική απελευθέρωση και την μετεπαναστατική οργάνωση της κοινωνίας για την οποία αγωνιζόμαστε. Μιας κοινωνικής οργάνωσης που αφορά δίκτυα αυτοδιευθυνόμενων, ομοσπονδιοποιημένων κοινοτήτων, οι οποίες θα αυτοθεσμίζονται με ελεύθερες συμφωνίες και οριζόντιες δομές πάνω στη βάση της ισότητας, της αλληλεγγύης, και του σεβασμού της ετερότητας. Απώτερη στόχευση είναι η αρμονική συμβίωση, η βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής και η μέγιστη δυνατή ατομική και κοινωνική ευημερία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγμάτωση του ιδανικού μας, θεωρούμε την οργάνωση και την συλλογικοποίηση. Κατ’ εμάς το πρόταγμα της συλλογικοποίησης και της αντιιεραρχικής οργάνωσης, αφορά τόσο την απελευθερωμένη κοινωνία του αύριο όσο και τον αγώνα στο σήμερα, εάν αυτός θέλει να αποβεί νικηφόρος. Οι αναρχικοί / ες οφείλουμε να συνδεθούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συντρόφους / ισσες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να συμβάλλουμε στην ενοποίηση των κατακερματισμένων εκμεταλλευόμενων υποκειμένων σε ένα μαζικό κοινωνικό / ταξικό κίνημα που θα στοχεύει στην καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού, και θα έχει αντιεξουσιαστικά / ελευθεριακά χαρακτηριστικά.

Πάγιος στόχος της συλλογικότητας είναι η προώθηση των ιδεών της συλλογικοποίησης και της οργάνωσης τόσο σε κοινωνικό / ταξικό επίπεδο όσο και εντός του αναρχικού κινήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την αρχή της συγκρότησής μας έχουμε συμμετάσχει σε μια σειρά διασυλλογικών κινηματικών διαδικασιών και δράσεων, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή στην προσπάθεια δημιουργίας αναρχικής πολιτικής οργάνωσης, στην αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης «Τρεις Γέφυρες», στον συντονισμό αναρχικών συλλογικοτήτων και ατόμων Θεσσαλονίκης και την Αναρχική Ομοσπονδία. Η συλλογικότητα στεγάζεται στον ελευθεριακό χώρο sabot.

 


mail: anwthrwskw[παπάκι]espiv[τελεία]net
blog: anwthrwskw.espivblogs.net


Η συγκεκριμένη μπροσούρα εμπλουτίστηκε και ανατυπώθηκε τον Ιούλιο του 2016 ως αποτέλεσμα εκ νέου συλλογικής ζύμωσης. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στον εμπλουτισμό και την ανατύπωση είναι αφενός η συμμετοχή νέων συντρόφων/ισσών στη συλλογικότητα, γεγονός που υπέβαλε την ανάγκη επανεξέτασης του κειμένου αυτοπαρουσίασης στα πλαίσια της ισότιμης συμμετοχής, και αφετέρου το ότι κρίνουμε αναγκαία τη διαρκή αμφισβήτηση και επαναπροσδιορισμό των θέσεων και του λόγου μας μέσα στα πλαίσια της ελευθεριακής κουλτούρας .

Η μπροσούρα σε μορφή pdf. εδώ

 

Αν συμφωνείτε με τις βασικές αρχές και στοχεύσεις της συλλογικότητας όπως σκιαγραφούνται στο παραπάνω κείμενο και θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτήν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω του mail: anwthrwskw[παπάκι]espiv[τελεία]net