ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΓΩΝΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες το κράτος, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «προστασία της δημόσιας υγείας», βρήκε έναν ακόμα τρόπο να επιτεθεί στις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας τοποθετώντας αμέτρητους μπάτσους σε πολλές γειτονιές και πλατείες της χώρας για να τις “προστατεύσει” από τον κόσμο που μέχρι πρότινος καθόταν εκεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουμε για ακόμα μια φορά όλοι μας μάρτυρες της αστυνομικής και κρατικής αυθαιρεσίας, με φαινόμενα όπως: η εκδίωξη ηλικιωμένων από παγκάκια, η απομάκρυνση γονέων με μικρά παιδιά από την περιοχή της ρωμαϊκής αγοράς και η επιβολή προστίμων σε κατοίκους που απλά κάθονταν έξω από τα σπίτια τους, να αποτελούν πλέον καθημερινότητα και στην γειτονιά της Γκαρμπολά.

Εξάλλου, η προτροπή των μπάτσων προς τον κόσμο «μην κάθεστε στα παγκάκια, πηγαίνετε στα μαγαζιά» συμπυκνώνει γλαφυρά και αποκαλύπτει τί είδους χαλάρωση και ελευθερία είναι αυτή που μας επιφυλάσσει το κράτος. Είναι η επιτηρούμενη και αποστειρωμένη “ελευθερία” της κερδοφορίας, της κατανάλωσης, της αποξένωσης και του φόβου. Ενάντια σε αυτή τη συνθήκη όμως, βρισκόμαστε όλες και όλοι εμείς που δεν ανεχόμαστε οποιαδήποτε εξουσία να ορίζει το πού, το πότε και το πώς θα ζήσουμε, όλοι και όλες εμείς που δεν έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε άδεια για να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται και ασκείται στην πράξη ενάντια σε όσους και όσα την επιβουλεύονται και την απειλούν.

Το γεγονός ότι δεν ανεχόμαστε την παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων στους δρόμους που ζούμε, εργαζόμαστε και παίζουμε εμείς και τα παιδιά μας δεν σημαίνει ότι νομιμοποιούμε και φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και έλλειψης σεβασμού για τους άλλους. Άλλωστε θεωρούμε και τα δύο αυτά παραδείγματα, διαφορετικές εκφάνσεις του ίδιου νομίσματος που οδηγεί αναπόφευκτα στην ενδυνάμωση της εξουσίας και την υπονόμευση της ελευθερίας, και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε τις γειτονιές μας απαλλαγμένες όχι μόνο από τους μπάτσους αλλά και από κάθε είδους αντικοινωνική συμπεριφορά που πλήττει την ελευθερία και διαιρεί τους από τα κάτω. Και αυτό δεν μπορεί να το διασφαλίσει κανένας άλλος εκτός από εμάς τους/τις ίδιους/ίδιες με την καθημερινή μας παρουσία, αυτοοργάνωση και αδιαμεσολάβητη δράση.

Απέναντι στις επιδιώξεις των εξουσιαστών για την εγκαθίδρυση μιας κοινωνίας-νεκροταφείο όπου θα κυριαρχεί η αποξένωση, ο φόβος και η ρουφιανιά και μιας ζωής εγκλωβισμένης στο τρίπτυχο δουλειά-κατανάλωση-σπίτι, είναι καιρός να οργανωθούμε για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν αλλά και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Να οικειοποιηθούμε τις γειτονιές, τα πάρκα και τις πλατείες μας μετατρέποντάς τα σε χώρους ελευθερίας και αλληλεγγύης· σε ζωντανές εστίες, αλληλοσεβασμού, αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αυτοθέσμισης.

Ως Ελευθεριακός χώρος Sabot στηρίζουμε την συγκέντρωση που καλεί η Συνέλευση Κατοίκων Άνω Κέντρου ενάντια στην αστυνομοκρατία, το Σάββατο 15/5 στις 17:00, στην συμβολή των οδών Μακεδονικής Αμύνης και Γκαρμπολά.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΚΑ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

Ελευθεριακός χώρος Sabot